miércoles, 19 de febrero de 2014

Un viatge al passat ens ajuda a entendre millor el present.

Un viatge cap a l'altra història, aquella que no va quedar escrita... i de la qual se'n saben ben poques coses, perquè la història l'escrivien els homes. 
La nostra història és un camí per diversos espais on trobarem a dones que van ser protagonistes importants al 1714. 
Tres monòlegs: històries que convergeixen i es troben, 
poemes musicats i una ambientació d'època és la proposta que llancem,  projecte té la intenció de donar a conèixer personatges històrics femenins rellevants durant la guerra de Successió i el setge del 1714 a Barcelona. 
Hem escollit 3 personatges centrals amb nom propi (Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbuttel, lloctinent de Catalunya i emperadriu d'Àustria, dona de Carles III; Marianna de Copons, noble i espia austriacista, i Magdalena de Bolig, mística i visionària) i un quart personatge que seria el món de les dones anònimes que formen un col·lectiu que va empènyer i aconseguir fites concretes en esdeveniments socials i bèl·lics durant la guerra.

A la vegada que intenta  reflectir la situació social de la població quant a la guerra i a la seva lluita per mantenir les llibertats polítiques, parlem de la situació de la dona, que en aquell moment patia una forta de marginació i manca de consideració social tant en els costums com en les lleis.

El paper de les dones austriacistes catalanes a la Guerra de Successió des de 1706 a 1714. Es reflecteix la seva funció en l'eufòria de Barcelona durant l'ocupació d'aquesta ciutat, com a subministradores de recursos i com a estímuls permanents de la resistència.
S'atribueix una gran importància al paper de les dones en la creació d'un imaginari religiós, poblat de sants i devocions marianes, que en conjunció amb el clergat van contribuir decisivament a legitimar el sacrifici ciutadà i a cohesionar la societat catalana en els moments més difícils.
 En el context de la lluita antiborbònica, de 1706 i de 1713-14, els documents de l'època ens presenten unes dones fermament convençudes del compromís adquirit. En ambdós moments històrics les dones van actuar com a cobertura de suport de les famílies austriacistes: van protegir els seus pares, marits, companys, germans, fills... Els van alimentar, els van vestir i els van curar alhora que lluitaven amb ells, armades i orgulloses de morir per al seu rei. 

Dones Espies proposa un itinerari que pretén moure i commoure els espectadors, mostrant-los el paper de la dona en aquest moment tant important per a la història de Catalunya.

https://www.facebook.com/donesespies

No hay comentarios:

Publicar un comentario